Cu gândul la Gary Chapman și a lui carte „Cele 5 limbaje ale iubirii” și în spiritul zilei de azi, m-am gândit să ne jucăm puțin.
Dacă fiecare persoană are un limbaj preferat al iubirii, care iese la iveală în tot ceea ce face, atunci acest lucru se reflectă și în organizarea zilnică.
Descoperă care este "limbajul tău de organizare” și cum se traduce în ceea ce faci pentru ceilalți:
1. Limbajul listelor detaliate
- Profil: Adori să ții evidența detaliată a fiecărui pas, de aceea ai în jurul tău o mulțime de liste, de toate mărimile și toate culorile. Faci câte un TO DO list repede pentru orice. În plus, ești în al nouălea cer când tai de pe listă lucrurile deja făcute.
- În raport cu ceilalți: Această abilitate te ajută să fii persoana care nu uită nicio zi de naștere și care aduce mereu în discuție momentele frumoase petrecute alături de cei dragi.
- Profil: Iubești să vezi lucrurile în mișcare. Nu îți place să ai momente moarte și îți potrivești acțiunile calculat, ca pe un puzzle bine construit.
- În raport cu ceilalți: Ești persoana mereu punctuală. Știi că timpul fiecăruia e valoros și respecți asta. Nimeni nu stă degeaba în prezența ta. Le apreciezi efortul în tot ceea ce fac și ceilalți se simt motivați.
- Profil: Adori să îți începi ziua cu rutine și obiceiuri bine stabilite.
- În raport cu ceilalți: Creezi ritualuri peste tot pe unde mergi, punând o amprentă mediului în care te afli. Îi trezești pe cei dragi cu miros de cafea, la servici aduci gogoși în fiecare joi și prietenii știu că sâmbăta la prânz mergeți împreună la film și luați masa în oraș.
- Profil: Starea în care te simți cel mai bine e cea de flow. Când ești într-un task nu te oprești să vorbești la telefon, nici să îți verifici mesajele. Ești acolo sută la sută.
- În raport cu ceilalți: Cei din jur îți înțeleg procesul și nu pun presiune, dar știu că dacă te roagă să te implici într-un proiect au siguranța că vei fi alături de ei, pe baricade, până la final.
- Profil: Ești omul cu „viziunea”. Ai obiective clare, bine gândite. Nu pentru azi, nu pentru mâine, pentru următorii 10 ani. De aceea, adori să planifici în avans.
- În raport cu ceilalți: Ceilalți te văd ca pe „înțeleptul satului”. Vin la tine când nu își mai văd clar obiectivele și pleacă de la tine cu o hartă.
Luând lucrurile mai în serios ce vreau să reții este că planificarea și organizarea nu sunt despre rigiditate și nici pentru oamenii încruntați cu serviete.
Organizarea este despre multă creativitate, flexibilitate, cunoaștere de sine și acceptare. Despre mentalitatea flexibilă care mă tot pune să mă întreb „ce am învățat de aici?”, „ce pot face mai bine data viitoare?”.
Și tot de reținut este și că noi ne schimbăm constant și e bine să fie așa. De aceea, organizarea nu ne iese mereu. E nevoie de analiză și atenție. Nu e nimic greșit! Doar mai trebuie ajustat să funcționeze în modul în care avem nevoie :)