Creativitatea este o resursă din ce în ce mai apreciată și în top 5 abilități pe care angajatorii le caută la viitori angajați. Am auzit deseori exprimări de genul „nu sunt o persoană creativă”, dar oare este acesta un adevăr sau o limitare? Am fost învățați să privim creativitatea ca pe un proces supranatural de care nu toți se pot bucura. Ce ai spune dacă nu este deloc așa?
În această postare vei afla adevărul din spatele celor mai populare mituri despre creativitate, îți voi dezvălui 6 pași simpli și ritualul meu de stimulare a creativității.
Mituri despre creativitate
Mitul #1: Ești fie creativ din naștere, fie nu ești.
Un mit foarte comun este că oamenii creativi sunt un fel de rasă specială - artiștii, creatorii, inovatorii. Dar un anumit nivel de creativitate nu ne este acordat magic la naștere și nu este o superputere care rămâne constantă pe parcursul vieții noastre.
Un număr tot mai mare de cercetări arată că, în ceea ce privește creativitatea, practica este extrem de importantă și cu o pregătire corespunzătoare, oricine poate genera idei noi și creative. Așadar, contrar credinței populare, ar trebui să considerăm creativitatea ca un mușchi fexibil, care poate fi exersat și dezvoltat. La fel cum nu poți deveni un campion mondial fără antrenament, construirea unei capacități creative necesită concentrare, timp și practică.
Mitul #2: Ca să creezi ai nevoie de o muză.
Deși nu mai credem literal în muze, acest mit încă persistă. Adesea simțim nevoia unui cadru perfect pentru a fi creativi - orele pot trece în timp ce stăm, procrastinăm și așteptăm ca stelele să se alinieze și inspirația să lovească.
Chiar și atunci când avem impresia că „ne-a lovit creativitate”, în realitate este rezultatul cunoștințelor și observațiilor acumulate. Persoanele care își dezvoltă încrederea în cunoștințele lor, lucrând din greu, învățând constant și interacționând cu alții vor genera cel mai probabil idei creative și originale.
Mitul #3: Constrângerile ucid creativitatea.
Avem falsa impresie că ideile cu adevărat originale vin din libertatea creativă și resurse nelimitate, însă cercetările sugerează că, de fapt, creativitatea iubește constrângerile. Libertatea creativă completă ne poate copleși și, în cele din urmă, ne poate face să ne pierdem concentrarea. Dimpotrivă, când ne confruntăm cu un anumit set de reguli, suntem forțați să fim mai inventivi și să venim cu idei mai ingenioase bazate pe ceea ce avem la îndemână. Constrângerile ne lărgesc percepția și ne fac să gândim mai critic.
Așadar, nu te teme de obstacolele pe care le întâlnești, ci încearcă să le folosești în avantajul tău.
Mitul #4: Creativitate e un proces haotic.
Nimic mai neadevărat. Oamenii creativi au cele mai stricte rutine. Nu așteaptă să fie loviți de o idee.
Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu, scrisă de americanul Mason Currey și apărută la editura Litera, descrie pe scurt, într-o sută șaizeci de mici articole, rutina zilnică și micile obiceiuri ale unor mari personalități. Majoritatea se culcau devreme între 22 și 23 pentru a se trezi dimineața cât mai devreme între 5 și 7. Aveau planificate ore de lucru neîntrerupt, fără nicio distragere din exterior, indiferent că aveau sau nu inspirație. Plimbările lungi în natură au făcut parte din rutina multora.
Mitul #5: Creativitate = Inovație.
Creativitatea și inovația sunt termeni care sunt adesea folosiți ca sinonime. Ambele procese sunt complementare și se bazează unul pe celălalt. Cu toate acestea, ele nu sunt același lucru.
Creativitatea este abilitatea noastră cognitivă de a găsi conexiuni, reguli și tipare pentru a crea idei noi, originale și pentru a identifica posibilități. Inovația, pe de altă parte, este despre transformarea acestor idei în realitate prin introducerea de produse, procese, servicii sau modele de afaceri noi, fezabile și utile.
Pur și simplu – inovația este implementarea ideilor creative. Ambele procese nu pot funcționa unul fără celălalt – inovația are nevoie de oameni creativi pentru a dezvolta idei noi, revoluționare, la fel cum creativitatea are nevoie de o abordare inovatoare pentru a se asigura că noile idei devin realitate.
Mic ghid de deblocare a creativității
Există multe moduri prin care poți stimula procesul creativ – de la mici schimbări pe care le poți implementa în viața ta de zi cu zi până la diverse tipuri de exerciții care te pot ajuta să dezvolți o mentalitate creativă.
Iată 6 pași simpli pentru a începe:
1. Încearcă să lucrezi din spații diferite. Există multe schimbări mici pe care le poți implementa în biroul și în viața ta de zi cu zi, pentru a încuraja creativitatea. Un mood board pe un perete poate fi de folos. Dacă nu ai un perete la dispoziție, crează un dosar cu imaginile care te inspiră și ține-l la îndemână.
Dar, întorcându-ne la spații diferite, știai că 60% dintre persoanele creative au nevoie de aproximativ 2-3 spații de lucru diferite? Studiile au demonstrat că schimbarea ocazională a mediului ne determină să vedem ideile dintr-un unghi diferit și asta ne ajută să creăm soluții noi.
Dacă este posibil, încearcă să schimbi spațiul de lucru de la birou o dată pe săptămână. Alege o cafenea primitoare, o bibliotecă, un spațiu de co-working, o grădină/terasă, un parc sau chiar biroul de acasă.
2. Crează-ți un ritual. Atunci când am zile în care știu că e important să dau cât mai mult din energia mea creativă mă pregătesc meticulos. Mă culc devreme și la somn îmi pun o meditație ghidată de stimulare a creativității. Eu mă împac bine cu meditațiile ghidate de pe canalul de youtube Mindfull Movement. Pentru seara ascult Deep Sleep Meditation to Unlock Your Creative Potential. Dacă nu am timp seara, dimineața merg cu aceasta Guided Meditation to Boost Creativity, Enhance Focus, And Increase Productivity
Dimineața fac 15-20 minute de yoga cu intenția de creativitate setată în minte (funcționez bine cu canalul de youtube al lui Sarah Beth), mai rămân pe saltea câteva minute pentru câteva exerciții de respirație, apoi îmi pregătesc un smoothie, aprind o lumânare parfumată a cărei miros îl asociez doar cu procesul creativ și pornesc un playlist, care și el în timp a ajuns ca un mare deblocator - de la primele acorduri mă duce în starea potrivită.
Crează-ți un ritual și ține-te de el! Nu va face minuni de la început. Dar cu cât îl exersezi mai des și îl asociezi cu starea de creativitate, cu atât va deveni mai eficient.
3. Securizează-ți un interval de lucru neîntrerupt. Pentru mine cele mai bune momente sunt de la 5 la 7 dimineața, când trebuie să duc copiii la școală. Nu întotdeauna reușesc însă să mă trezesc așa devreme. Următorul interval este 8-10. E suficient de devreme cât să nu fiu deranjată. Dacă am proiecte care necesită concentrare intensă, extind intervalul până la 12. Fără să citesc mailuri și cu telefonul pe vibrații. Nu răspund la el decât dacă cineva chiar insistă. În principiu, orice s-ar întâmpla în acest interval orar poate fi gestionat și rezolvat după ora 12.
O altă variantă este o zi de weekend. Nu îmi propun să lucrez mai mult de una pe lună. Dar atunci când o fac vine cu multă satisfacție. Liniștea și tihna unei zile de weekend sunt neprețuite. Nu numai că nu vrea nimeni nimic de la tine, dar nici tu nu ai senzația că poate se întâmplă ceva și nu ești pe fază.
4. Odihnește-te corect! Somnul este vital în procesul creativ. Oricât ne-am dori să fentăm somnul, el are o importanță majoră în felul în care gândim. Lipsa somnului ne dă o stare de agitație și nervozitate, iar creativitate are nevoie de o minte limpede care nu se auto-sabotează trecând în anxietate și stres. În plus, orice proces creativ vine un consum foarte mare de energie. Dăm de multe ori din sufletul nostru bucățele și de aceea e atât de important să ne odihnim corect.
5. Fă plimbări lungi. Plimbările fac minuni pentru creativitate. Potrivit unui studiu de la Stanford, plimbările lungi stimulează creativitatea printr-o creștere de 60%. Marile genii ale lumii nu or fi avut date demonstrate științific, dar au făcut intuitiv acest proces. Așadar, data viitoare când trebuie să vii cu idei noi, ia în considerare o plimbare.
6. Expune-te unor contexte și medii cât mai variate. Cu cât îți aloci timp de studiu, de ascultat muzică, de citit, de interacționat cu oameni cu viziuni și interese diferite cu atât îți permiți să acumulezi idei noi care te vor duce la conexiuni noi. Ieși din zona de confort cât mai des. Sună a clișeu, dar dă rezultate. Împinge-te de la spate să te lași să explorezi lucruri pe care nu le cunoști. Vor veni cu senzații și emoții noi, care vor aduce și o avalanșă de idei creative.
Despre creativitate în cifre
- Creativitatea este în top 5 abilități pe care managerii le caută la un angajat în 2025.
- 90% dintre lideri consideră creativitatea ca fiind esențială pentru competitivitatea pe piață.
- 94% dintre managerii de resurse umane consideră creativitatea importantă atunci când angajează candidați.
- Plimbările lungi stimulează creativitatea printr-o creștere de 60%.
- 72% dintre oameni au cele mai bune idei când sunt la duș.
Pentru rutină și structură îți pot fi de mare ajutor plannerele din colecția 365 new days indiferent că îți dorești unul în format A5 sau lucrezi mai ușor cu cele în format A4, ai ales că au și componenta de planuri și idei creative pe care ni le dorim împlinite. Bucură-te de o reducere de 20% la orice planner cu codul LadyCozac20.
Surse:
https://medium.com/illumination/72-of-people-have-their-best-ideas-in-the-shower-heres-why-9a7b07449dcd
https://news.stanford.edu/stories/2014/04/walking-vs-sitting-042414
https://eachnight.com/sleep/sleep-improves-impairs-creative-thinking/
https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2020/digest/
https://www.linearity.io/blog/creativity-statistics/