Formarea obiceiurilor sănătoase este un obiectiv pentru mulți dintre noi, fie că vorbim despre a mânca mai bine, de a face mai multă mișcare sau de a avea o sănătatea mintală mai bună. Cu toate acestea, chiar și atunci când ne simțim cu adevărat motivați abandonăm acele obiceiuri sănătoase la scurt timp după ce le începem. De ce se întâmplă asta? Vom explora principalele motive pentru care ne este dificil să adoptăm obiceiuri sănătoase și ce putem face pentru a le integra cu mai multă ușurință în viața noastră.
1. Definim vag obiceiul sănătos pe care ni-l dorim
Primul pas înspre a reuși este setarea obiectivelor în mod specific și cât mai clar. De exemplu, spunem "vreau să mănânc mai sănătos". E un obicei bun, pe care ni-l dorim, dar nu e suficientă această declarație. Doar când știu limpede ce vreau să fac, sub umbrela lui "să mănânc sănătos", doar atunci îmi va fi mai ușor.
Soluție: Pun pe hârtie un obicei pe care vreau să îl am și apoi îmi pun întrebări ca să aflu de unde vreau să încep. Ce înseamnă să mănânc sănătos? Înseamnă mai multe fructe și legume, să renunț la prăjit, să nu mai mănânc noaptea? Și apoi, după ce aleg de exemplu - vreau să mănânc mai multe fructe, continui să mă întreb "ce înseamnă să mănânc mai multe fructe?". Un răspuns ar putea fi să mănânc două porții de fructe pe zi.
2. Nu facem un plan de acțiune pentru ca noul obicei sănătos să se poată manifesta
Dacă nu am un cadru clar, rămâne doar o declarație. Stabilirea unei reguli mă va ajuta să îl pun în aplicare. Trebuie să știu cât mai multe lucruri despre noul obicei - cu cât mai multe, cu atât îmi va fi mai ușor - când, unde, cu cine, după ce alt obicei urmează să îl fac pe cel nou etc.
Soluție: Scrie pe hârtie o regulă pentru noul obicei sănătos pe care ți-l dorești. Reevaluează regula a finalul fiecărei săptămâni și vezi dacă trebuie să ajustezi ceva.
Exemplu: Voi mânca un fruct dimineața, în mașină, în drum spre servici. SAU
Voi mânca un fruct la birou, la ora 15, împreună cu colega mea Maria.
Atenție! În acest caz trebuie să mă asigur că m-am pregătit și am fructul cu mine sau am de unde să îl cumpăr. Și pentru e posibil să am nevoie de o regulă.
Exemplu: După ce mănânc micul dejun, îmi spăl un măr și îl pun în geantă. SAU
După ce parchez mașina la birou, mă opresc la magazinul din colț și îmi cumpăr fructe.
3. Evaluarea rezultatelor
E important să știu ce vreau și să am un plan, dar la fel de important este să fac o evaluare săptămânală. Studiile au demonstrat că asta ne va menține motivația și implicarea. În plus, ne distrage atenția de la firul narativ care ne-ar putea spune că am eșuat și ne ajută să ne concentrăm pe identificarea soluțiilor.
Soluție: Cel puțin în perioada de formare a obiceiurilor este important să țin un jurnal al progresului, pentru a vedea cum evoluez în timp și pentru a ajusta lucrurile pe parcurs. În jurnal nu doar monitorizez dacă am îndeplinit obiceiul. Scriu și cum m-am simțit, dacă nu mi-a ieșit cum am vrut, ce aș putea să fac diferit.
4. Țintim obiective mari și vrem rezultate repede
Cercetările arată că formarea unui obicei durează mai mult decât ne imaginăm. Mulți cred că un obicei nou se formează în 21 de zile, dar studiile au demonstrat că, de fapt, acest proces poate dura între 2 și 8 luni, în funcție de complexitatea obiceiului. Din această cauză, mulți dintre noi renunțăm prea devreme, înainte ca noul comportament să devină automat.
E ca și cum îmi propun să alerg un kilometru, dar nu am făcut asta niciodată. E nerealist!
Soluție: Îți poți seta obiective mici, ușor de atins, și treptat, poți crește dificultatea. În loc să încerci să adopți un obicei nou dintr-o dată, implementează-l treptat și oferă-ți timp să te obișnuiești cu el. Secretul este perseverența.
Exemplu: Azi mă echipez sport și merg în pas alert pe traseul pe care vreau să alerg. Mâine cresc viteza. Poimâine îmi propun să alerg 100 de metri, restul să merg în pas alert. etc.
5. Ne speriem când nu punem în aplicare obiceiul sănătos și renunțăm
Este un mit că dacă ratez o dată, noul obicei nu se mai poate forma. Știința a demonstrat că nu este așa.
Ne este frică de eșec, pentru că ne definim cu el. Dar dacă un obicei nu îmi iese, asta nu spune nimic despre mine. Trebuie să mă uit obiectiv la situație și să văd de ce nu a funcționat ca să găsesc o nouă soluție ca el să funcționeze. De multe ori e nevoie să mă adaptez unui nou context, pentru că obiceiurile sunt influențate de orice factor nou din viața noastră. O prietenie nouă, o relație de iubire, o locuință, un loc de muncă, toate aduc o nouă dinamică în relația noastră cu obiceiurile.
Soluție: Răbdare și constanță. Ideal este să nu ratez nicio zi, dar dacă asta se întâmplă nu înseamnă că am eșuat. Revin cât mai repede la obiceiul pe care vreau să îl formez. Nu îmi pun etichete, ci privesc obiectiv situația pentru a ajusta ce nu merge și a găsi soluțiile potrivite pentru a funcționa.
Concluzie
Formarea obiceiurilor sănătoase nu este ușoară, dar nu este nici imposibilă. Prin stabilirea unui scop clar, acordarea de timp pentru a transforma noul comportament într-o rutină și schimbarea perspectivei, îți vei crește considerabil șansele de succes. Ai răbdare cu tine și amintește-ți că fiecare pas mic te apropie mai mult de viața sănătoasă pe care o dorești.