Mini ghid de supraviețuire după concediu

Mini ghid de supraviețuire după concediu

De ce este greu să te întorci la serviciu după o vacanță?

Nu este nicio zi de luni mai grea ca o zi de miercuri după vacanță.

Mai în glumă mai în serios, vacanțele ar trebui să reducă stresul, nu să-l amplifice. Cu toate astea ne este greu să ne întoarcem la birou după câteva zile libere și ne e cu atât mai greu cu cât timpul liber a fost mai lung.

O majoritate covârșitoare a angajaților - 87 la sută - declară că există lucruri pe care evită să le facă atunci când se întorc la muncă după o perioadă de concediu. Aceasta este concluzia unui nou sondaj comandat de Zapier și efectuat online de către The Harris Poll. 

Există mai multe motive pentru care poate fi greu să te întorci la serviciu după o vacanță. Cele mai comune cauze sunt:

În vacanță nu ai respectat niciun program. 

După o perioadă de relaxare poate fi dificil să treci înapoi în modul de lucru și să te adaptezi la un program mai structurat. Asta cu atât mai mult cu cât nu ai mai respectat orele de pus la somn și de trezire. Să te adaptezi la rutina zilnică, care făcea ca toate lucrurile din jur să funcționeze cum trebuie, poate fi anevoios în primele zile. 37% dintre persoanele care au răspuns la sondajul online au spus că au această problemă.

La birou te așteaptă un volum de muncă mai mare. 

Din păcate, cât nu ești la birou, lucrurile nu rămân unde le-ai lăsat. De aceea, când te întorci te trezești că lista e mai lungă decât sperai și asta devine copleșitor. Ai impresia că tot ce ai câștigat într-o săptămână de vacanță ai pierdut în prima zi de muncă. 27% dintre angajații care se întorc la birou după concediu se simt copleșiți de volumul de muncă, a reieșit din sondajul online.

Anticipezi volumul mare de lucru și nu ai niciun chef să mergi la birou. 

Trecerea de la o vacanță relaxantă la stresul și cerințele de la birou poate fi atât de neplăcută încât te-ai ascunde sub o piatră dacă ai putea. Pentru 31% dintre angajați acest "nu am chef de muncă" este un simptom de depresie post-vacanță. Sună dramatic, chiar dacă nu este chiar așa. Trebuie ă avem răbdare căteva zile ca lucrurile să reintre în normal.

Acum că știi de ce te întorci debusolat din concediu îți las un mic ghid care să te ajute să treci mai ușor peste zilele de după concediu.

Mini ghid de supraviețuire după concediu

1. Du-te la culcare devreme în seara înainte să începi din nou munca.

Poate că ai avut multe nopți târzii în timpul liber, dar dacă te culci devreme și dormi bine e o modalitate bună de a te asigura că revenirea ta la muncă va fi mai ușoară. Dar cum nu e suficient să îngrași porcul în ajun de Crăciun, îți recomand să te odihnești corespunzător în săptămâna post concediu.

Somnul suficient susține sănătatea mentală. Somnul ajută la reducerea anxietății și a depresiei, și te poate ajuta să fii mai productiv. Este una dintre concluziile cărții "Revoluția somnului", scrisă de către Arianna Huffington.

"Du-te la culcare devreme în seara precedentă întoarcerii la birou," a spus Lynn Taylor, expert workplace expert și autorul cărții "Tame Your Terrible Office Tyrant: Cum să gestionezi comportamentul șefilor infantili și să prosperezi în cariera ta", a declarat pentru Business Insider. "Acest lucru va reduce riscul de a te simți luat pe sus de o avalanșă de sarcini și îți va oferi un plus de concentrare."

2. Pune-te în temă înainte de a intra în sarcinile zilnice

Verifică-ți agenda sau calendarul înainte de a reveni la muncă după vacanță. Asigură-te de asemenea că verifici și calendarele comune. Vei putea să te pregătești mental pentru ziua următoare și poți decide dacă trebuie să amâni unele întâlniri care nu sunt urgente pentru o dată ulterioară.

În plus, înainte de a răspunde la emailurile care s-au adunat, Ryan Kahn, coach de carieră, fondator al The Hired Group, a declarat pentru Business Insider că este important să ai o idee generală despre cum au stat lucrurile în timpul absenței tale înainte de a te apuca de treabă. O discuție cu colegii ar fi de ajutor.

3. Împarte-ți prima zi în blocuri de timp

Împarte-ți ziua în blocuri de timp a câte 3 ore de muncă și ia câte o pauză de 10 până la 15 minute după fiecare. Nu pune presiune pe tine să lucrezi la capacitate maximă în prima zi. Corpul și mintea ta au nevoie de timp să se readapteze după vacanță.

4. Nu te pierde printre mailuri

După o perioadă de pauză este posibil să se fi strâns multe mailuri la care trebuie să răspunzi. E foarte ușor să te pierzi printre ele și să treacă ziua fără să apuci să faci mare lucru. Specialiștii recomandă să răspunzi doar la mailurile urgente, iar pe restul să le lași pentru zilele următoare.

5. Ai grijă de tine

Este ușor să cazi în capcana sentimentului că trebuie să nu te oprești până nu termini tot ce ai de făcut. Dar abordarea primei zile de după concediu cu acest mod de gândire nu numai că îți poate provoca mult stres, dar va crește șansele de a face greșeli și de a fi mai puțin productiv.

E important să te hidratezi corect, mai ales atunci cânt te simți supra solicitat. Lisa Musconi spune în cartea că "Atunci când bei între 8 și 10 cești de apă pe zi îți poți crește performanță creierului cu aproape 30%."

Și nu uita să mănânci. De preferat sănătos :)

 

Câteva sfaturi pentru viitor, înainte de a pleca în orice vacanță

Pregătește-te pentru revenire înainte de plecare

Pregătește-te să te întorci la muncă după vacanță înainte de a pleca. Finalizează cât mai multe sarcini și răspunde la cât mai multe e-mailuri. Avertizează-ți echipa și anunță-ți cei mai importanți clienți că îți iei liber. Configurează un mesaj de răspuns automat pentru e-mailuri.

Fă o listă cu proiectele în desfășurare, precum și cu sarcinile sau proiectele prioritare la care trebuie să revii când te întorci. Dacă ești angajator, manager sau lider de echipă, fă o listă cu sarcini de îndeplinit pentru echipa ta în timp ce ești plecat.

Ușurează-ți revenirea la muncă

Include o zi sau două de tranziție când decizi numărul de zile de concediu pe care să le iei. Dacă după vacanță ai timp să despachetezi în voie, să îți speli rufele și să faci cumpărăturile necesare pentru săptămâna următoare, îți va fi mai ușor să revii. Asta pentru că scapi de stresul că, după o zi aglomerată la birou, ai atât de multe de făcut acasă.

Gândește-te la câteva obiceiuri pe care le poți păstrat chiar și în vacanță

Încearcă să nu pierzi nopțile și să te culci, pe cât poți, cu cel mult 2 ore peste ora de somn din timpul unei săptămâni de lucru. Asta îți va face tranziția mai ușoară când te întorci.

Caută să faci mișcare, măcar numărul de pași, chiar dacă nu ai cum să mergi la sală. Citește, scrie în jurnal, meditează, orice faci zilnic și poți prelua în vacanță care să te mențină ușor ancorat în realitatea la care vei întoarce.

Și nu mânca mai mult, chiar dacă pare tentant. Dacă te îngrași în concediu te întorci cu un stres suplimentar de care nu ai nevoie.

 

Surse: 

Lisa Mosconi, Hrana pentru creier. Dezvolta-ti puterea cognitiva prin nutritie, Curtea Veche, București, 2021

https://zapier.com/blog/time-off-report-part-2/

https://www.businessinsider.com/what-successful-do-after-getting-back-from-vacation-2017-7#get-an-early-start-1

Înapoi la blog